Geschiedenis:

De Shetlander is afkomstig van de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Onder invloed van een koud klimaat en een minimale hoeveelheid voer ontstond ene kleine, taaie pony die alle kenmerken van koudbloedige paarden had en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. De pony's zijn naar landen over de gehele wereld geŽxporteerd en het ras lijkt zeer snel in type te veranderen als het ergens anders gefokt wordt.

Schofthoogte:

De Shetlandpony is een van de kleinste pony's van de wereld. Zijn schofthoogte is variabel. De officiŽle indeling van de shetlandpony's gebeurt volgens hun schofthoogte.
In BelgiŽ worden de Shetland pony's als volgt ingedeeld:

* De kleine maat Pony's met een stokmaat t/m 76 cm
* De middenmaat Pony's met een stokmaat van 77 tot 84 cm
* De grote maat Pony's met een stokmaat van 85 t/m 107 cm

Karakter en verzorging:

Veel mensen denken dat Shetlanders eigenwijze en lastige, vervelende pony's zijn. Dit is niet helemaal waar. Vaak worden deze pony's als veulen gekocht en niet goed opgevoed. Krijgt een veulen geen goede, consequente opvoeding, dan vraag je eigenlijk om problemen. Een Shetlander is werklustig, nieuwsgierig en leert graag nieuwe dingen. Ze zijn ontzettend slim en mede door de nieuwsgierigheid willen ze wel eens aan de verkeerde kant van de omheining staan. Shetland-pony's zijn geharde pony's. Ze hebben dan ook weinig voedsel en beschutting nodig, maar een schuilstal in de weide is voor de pony zeer fijn bij slecht en koud weer. Shetlanders hebben een enorme aanleg om dik te worden. Het eten van gras en ander voedsel dat te rijk is voor zijn gestel in combinatie met te weinig beweging kan leiden tot hoefbevangenheid, een hoefziekte die kreupelheid veroorzaakt en zelfs tot de dood van de pony kan leiden.

Shetlandfokkerij
Walter Rubbens
HEIRBAAN 12
1785 MERCHTEM (Belgie)
Tel +32 (0)
GSM +32 (0)
Mail:walter.rubbens@hogewei.net

Design by DDG